Co je nového

Možná nebude na škodu čas od času rekapitulovat poslední události s případným výhledem do budoucna. Podnětů, návrhů, tipů k zajímavostem u nás a v našem okolí je poměrně dost, často se se za nimi nestačíme ohlédnout, přestože, jak dobře známo, hluboké prožití čehokoliv dotváříme nejen kvalitním prožíváním přítomného okamžiku, ale už očekáváním a přípravou na událost a také vzpomínkami, ohlédnutím za tím, co se vlastně odehrálo.

Náš dům zůstává otevřený nejenom lidem, kteří tu bydlí. Velmi nás těší množství neformálních návštěv a setkání, zejména ty, které nemusíme ani tak předem důkladně připravovat:), protože nositeli přirozené atmosféry jsou ti, kteří se tu scházejí. Asi by se nám líbilo, kdyby se vytvořilo více „nezávislých“ skupin, které by přicházely a cítily se tu jaksi doma. Proto pokračujeme ve stavbě čehosi, co jen neradi nazýváme „sálem“, protože účelem je uchovat neformální přátelské shromažďování kolem společného stolu v trochu větších prostorách, kde se vzduch tak lehce nevydýchá.

Jsme rádi za ty, kdo podnikají experiment společného bydlení v jednom domě s karmelitánskou řeholní komunitou. Doposud se zdá, že takové soužití je oboustranně možné, ba velmi výhodné (upřesnění, co tím vlastně myslím, nechávám na jindy).

Velmi nás těší spolupráce s pražskou akademickou farností Nejsv. Salvátora, pro jejíž potřeby také mj. organizujeme kurzy rekolekcí a exercicií v kolínském jezuitském klášteře.
Do konce akademického roku bychom rádi nabídli ještě jednu příležitost pro setkání s těmi, které běžný program nepřiláká, nebo nedokážou překonat obvyklé bariéry vůči klášterům a podobným institucím, proto během června uspořádáme tradiční Pozdnějarní soirée, doufajíce, že zahrada našeho domu bude při všech stavebních úpravách k podobnému účelu přeci jen zachována. Předpokládá se dobrá hudba, občerstvení, atmosféra červnového podvečera v košířsko-jinonickém zátiší.

Ještě před tím bychom u nás v Jinonické rádi uskutečnili ekumenické modlitební setkání se zpěvy z Taizé (25.5.2007, 18.30h), společně s několika našimi evangelickými bratry a sestrami.

Díky vstřícnosti Vladimíra Suchánka z olomoucké UJEP připravujeme na podzim rekolekci-meditaci s filmem Andreje Tarkovského Andrej Rublev. Netrpělivě také čekáme, zda se podaří uskutečnit chorální exercicie ve spolupráci s Jiřím Hrdinou ze Scholy Benedicta.

pokračování příště

Zanechte komentář