Kniha života 4-9

autografoDnes v 19h se setkáme u nás na Karmelu v Košířích na třetím pokračování pravidelné četby ze spisu Kniha života Terezie Avilské. Vrátíme se v debatě k tématu modlitby ve 4.-8. kapitole, které jsme četli minule, a pokusíme se společně dojít až ke kapitole deváté. Veškeré materiály k četbě je možné si vyžádat na pravidelné mailové adrese.

„Víte, že Bůh je všude. Říká se, že kde je král, tam je i jeho dvůr – proto kde je Bůh, tam je i nebe. Vězte tedy, že kde je Boží Velebnost, tam je i všechna jeho sláva.

Vzpomínáte si, co říká sv. Augustin, který hledal Boha na mnoha místech, aby ho nakonec našel v sobě. Myslíte si snad, že není důležité, aby duše podrobená roztržitostem pochopila tuto pravdu a poznala, že nemusí vystupovat na nebe, ani zvyšovat svůj hlas, aby mluvila se svým nebeským Otcem. I kdybychom mluvili sebetišeji, On je tam blízko, že nás uslyší. A hledá-li ho, nepotřebuje křídla, stačí, když se uchýlí do samoty a kontempluje ho v sobě. A ať není třeba být na rozpacích před takovým Hostem, mluvme s ním pokorně jako s Otcem, ať mu vypráví, co ji trápí, ať ho prosí o úlevu, vždyť i beztoho víme, že nejsme hodni nazývat se jeho dětmi.

Chraňte se přehnané bázlivosti, do níž upadají některé osoby, které ji dokonce považují za pokoru. Jestliže vám král udělí nějakou milost, pak jistě není pokora odmítnout ji, ale naopak přijmout ji a těšit se z ní, i když uznáváte, že jí nejste hodny. Kdyby Pán nebe i země přišel do mého domu, aby mě zahnul projevy své přízně a těšil se ze mne, byla by to pěkná pokora, kdybych s Ním nechtěla mluvit, odmítala jeho dary, utíkala před Ním a nechala Ho samotného. … Jednejte s Ním jako s otcem, jako s bratrem, jako s učitelem, jako s ženichem: jednou tak, jindy onak a On vás naučí, jak mu vyhovět. Nebuďte tak prostoduché, abyste od Něho nic nechtěly! Vždyť On je vaším ženichem a podle toho s vámi jedná; berte ho za slovo!“

Terezie od Ježíše, Cesta dokonalosti 28,1-3 (upravený překlad J. Koláčka)

2 komentářů k příspěvku “Kniha života 4-9”

  1. Libča od sv. Matěje říká:

    Pro přespolní se přimlouvám za to, pokud to bude možné, zařadit toto čtení pod rubriku Spiritualita stejným způsobem jako kdysi Hrad v nitru. Možná by stačily poznámky, komentáře k jednotlivým kapitolám.
    Děkuji

  2. Administrator říká:

    Něco s tím provedeme… už se na tom pracuje. Půjde ale opravdu jen o pracovní poznámky, žádné velké komentáře 🙂

Zanechte komentář