Vševědoucnost

Francois Varillon

Velmi lehce se tu lze dopustit omylu: jestliže Bůh zná všechno – minulost, přítomnost i budoucnost – jak se pak vyhnout fatalismu? Jeho vědění ochromuje mou svobodu. I kdybych se snažil brzdit svou těkající představivost, nepodařilo by se mi vymazat představu jakési velmi vysoké pozorovatelny, z níž nehybný a všepřevyšující Bůh obhlíží hladiny moří a všechny země, ono loutkové divadlo, v němž se odehrává lidská komedie, kterou on zná (říká se: celou věčnost), zná její prolog, vývoj i závěr. Co zbývá hercům, než se snažit dobře hrát? A nejurážlivější rys této karikatury – jakýsi jeho pyšně ironický úsměv: „Oni to neví! Já, Bůh, ovšem ano“. Tvrdit posléze, že Bůh je láska nejenže nic nezlepší, ale probouzí vzdor a odmítnutí, protože taková láska nemůže být milována.

Deformovaný obraz v nás setrvává s velkou houževnatostí a mnozí z těch, kdo se chlubí přemýšlením, ho sice odstranili z popředí svých úvah, ale on nepřestává hrát svou roli kdesi hluboko na jejich pozadí. Tento obraz v nás vzniká ve chvíli, kdy aplikujeme na Boha naše vlastní vědění, které jsme si přivlastnili. Uznáváme, že nás je ona suma znalostí jen poznáním částečným, zato v Bohu je úplná, dokonalá. Mé poznání je omezené, konečné – v Něm je bez hranic, nekonečné. Má představivost rozšířila mé vědění za hranice, které mu brání a já pak říkám: v Bohu nejsou omezené prostory, hranice, ani časové ani prostorové: je vševědoucí. Plodem této operace je přízrak Boha, který ví vše a předstírá dialog se svým stvořením, ale ve skutečnosti vede dialog pouze sám se sebou.

Pochybením zde totiž je to, že jsem v sobě neodhalil rozkol, frakturu mezi poznáním a láskou, či, abych se vyjádřil jako někteří filozofové, mezi duchem a duší. Hle, limit člověka: moci poznávat bez lásky a milovat bez poznání. Poznání bez lásky je onen pohled ducha na sebe sama, který brzdí vzlet duše. „Světlo myšlenky, která se zastaví u poznání sebe sama, je zbržděným vzletem ducha. Je třeba začít znova: duší.“ Ale duše se může vydat na cestu pouze, když se zřekne potěšení, které dává „hra ducha a zkouška jeho síly“, a zpočátku její krok vrávorá nocí. Duch ji pak osvětlí, ale nese s ebou nový příklon k sobě samému. Jednota poznání a lásky je neustále hledána a nikdy dosažena.

Právě tento proces je třeba popřít, když mluvíme o vševědoucnosti lásky u Boha. V něm není žádný rozkol mezi úkonem lásky a úkonem poznání. Není duchem a duší, ale je sám sobě transparentní, aniž by přitom byl divákem sebe sama, zná všechno aniž by vše ostatní bylo pro něj pouhým divadelním kusem. Říci o něm, že neví, že ví by bylo chybou a lží. Tajemství Boží pokory však spočívá v tom, že pohyb jeho lásky je přímý a bez znamení narcismu lidského způsobu poznání, a to i v těch nejvnešenějších a nejnezištnějších úkonech.

Jeden komentář k příspěvku “Vševědoucnost”

  1. astrocyt říká:

    Ano to je pravda. Není v něm žádný rozkol mezi úkonem lásky a úkonem poznání. Nejvíce to pokaždé pochopíme když dostaneme jednu dobře mířenou přes nos. Samozřejmě zavravoráme, pak možná dosedneme na zadek a to je zrovna nejlepší pozice kdy začít volat Boha. A hle, hned je tu. Jen On a vy. A on je s vámi a vy s Ním a má vás rád a vy pochopíte, že nikdy nic není ztracené. A tak si protřete bolavý nos a zamyslíte se jestli skolíte protivníka,“ nebo mu velkoryse a s láskou odpustíte. A Bůh vám řekne. „“Udělej co chceš jestli si myslíš že je to správné“, mám tě rád. Ale mám také rád toho,“ komu to chceš vrátit.““ Ovšem rozkol začíná v době kdy si představíte“, že je někdo na vašem místě, který není dobře trénovaný rohovník a nějakou tu ránu snese, ale třeba začátečník, který po ráně zůstane ležet a už se nevzpamatuje. A když tak se odplíží stranou. To je ten rozkol, jestli já jako dobrý rohovník mám zabránit tomu aby někdo jiný, slabší nezůstal ležet KO. Protože život je občas ring, ale má blbá pravidla. Postaví často slabšího s velice silným. A Bůh vám řekne: Nu příteli, postav se a zkus to. Nevím jestli vyhraješ, máš možnost volby,“ ale bojuj. Bojuj podle pravidel. A s láskou. „“

Zanechte komentář