Divadlo Husa na provázku – Evangelium sv. Lukáše (na rovinu!)

16. 4. a 17. 4. 2008 20:00 – Evangelijní text propojený s materiály o dva tisíce let mladšími i takřka současnými v inscenaci J. A. Pitínského. Hra o životě a smrti.
Třetí Pitínského režijní spolupráce s Divadlem Husa na provázku (Hvězdy nad Baltimore, RozRazil´ 04 – Brno je Brno je Brno) si neklade o nic menší úkol, než se pokusit divadelním jazykem vyprávět příběh, který v té či oné podobě zná úplně každý, ne každý zná jména všech postav, biblický místopis a sumu zjevení, podobenství, zázraků a jiných, ale to zatím je ukryto i v nejobyčejnějším lidském chování, myšlení, snění. Právě na zaznamenání života evangelijního v mírně nečekaných, ne však kuriózních či fantazijních, prostředích a situacích se inscenace zaostřuje. A právě přesto v životě docela obyčejných lidí se vyjevuje postupně příběh Apoštolů, jejich pouť a nesnadné následování Mistra. Není úplně podstatné, jestli je to mistr kominický, anebo Mistr evangelijní.

V každé jedné minutě představení Evangelia svatého Lukáše se hraje tak, aby nebylo pochyb o tom, že jsme stále s našimi chlapci, byť někdy vystupují v převlecích za kominíky a jindy pro vyztužení stánky věci přidají kousek z děsivé tragédie docela nedávné. A tak nám ve svých tělech (nejde však o žádné převtělování) přehrají kusy z nejděsivější schůze dvacátého století, totiž ono dvouhodinové zasedání u Berlína, jezera Wannsee, kde pohlaváři Třetí říše, ztroskotanci vlastního svědomí, jen tak – mezi řečí – dali pokyn k likvidaci šesti miliónů jednoho národa. Jde jen o epizodu v celém ději! Celé vrcholí za užití textu Sørena Kierkegaarda Evangelium utrpení.

Úprava a režie: J. A. Pitínský
Scéna: Jan Štěpánek
Kostýmy: Jana Preková
Hudební spolupráce: Petr Hromádka a Martin Dohnal
Dramaturgie: Petr Minařík
Účinkují: všichni muži Divadla Husa na provázku a Slávek Bílský, Jan Kolařík a Václav Hanzl a jedna žena Vendula Kasalická

Délka představení: 100 min

Vstupné: 350 KČ / studenti a senioři 250 KČ / Archa.klub sleva 30%
Vstupenky v pokladně Divadla Archa a v síti Ticketpro.

http://www.archatheatre.cz/cz/menu/program/16042008day.html

Jeden komentář k příspěvku “Divadlo Husa na provázku – Evangelium sv. Lukáše (na rovinu!)”

  1. barbara říká:

    A ten nejprve zcela nevinný komín, ze kterého spadl „Mistr Ben“ získává postupně zcela hrozivý rozměr. Až mě z toho mrazilo. (V kontextu je nesmírně působivá závěrečná báseň Komíny básnířky a filosofky Nelly Sachsové.)

    Mimochodem, Theo, jak to, že Ti jde text zarovnat do bloku? Mně to dřív šlo, ale teď se mi zarovnává jen z jedné strany, můj smysl pro harmonii tím nesmírně trpí.

Zanechte komentář