Tři cesty ke smyslu

Viktor Frankl

Jak učí logoterapie, máme k dispozici tři cesty, jimiž se lze dostat ke smyslu v životě. První je ve vytváření díla nebo ve vykonání činu. Druhá tkví v prožívání něčeho nebo v setkání s někým; jinými slovy, smysl může být nalezen nejen v díle, ale i v lásce.
Nejdůležitější je ovšem třetí cesta ke smyslu v životě: dokonce bezmocná oběť beznadějné situace, tváří v tvář osudu, který nemůže změnit, je s to překonat samu sebe, je s to vyrůst nad sebe, a tím se změnit. Člověk tak může přeměnit osobní tragedii ve vítězství. Edith Weisskopf-Joelsonová vyjádřila naději, že logoterapie “může být protiváhou určitým nezdravým tendencím v současné kultuře Spojených států, kde nevyléčitelným trpitelům je dána velmi malá příležitost, aby mohli být hrdí na své utrpení a aby je mohli považovat spíše za povznášející než ponižující”, aby tak “nemuseli nejen být nešťastní, ale nemuseli se stydět za to, že jsou nešťastní”.

Jeden komentář k příspěvku “Tři cesty ke smyslu”

  1. terezka janova říká:

    Ale to jde jen v lásce Boží za spolupráce všech bratří a sester, kteří ho s láskou opatrují, dávají mu najevo to co právě potřebuje. Obdivuji zasvěcené osoby. Protože už jen slovo zasvěcené svědčí o následování našeho Pána, to že splývají s ním a že jsou těm trpícím tím co zrovna potřebují. Maminkou, sestrou, bratrem i třeba dítětem, přítelem a vším. Zasvěcená osoba je člověk, který doplní to co trpícím chybí. Bez lásky kterou je Kristus je každá věda jen prázdnota. Protože vědění slouží k plné lásce.

Zanechte komentář