Co je kontemplace

Před několika dny skončily v kolínském domě jezuitů Kontemplativní exercicie. Vycházíme vstříc některým dotazům těch, kteří se jich neúčastnili, a alespoň na způsob definice několik slov k tomu, jak chápeme kontemplaci. Následující řádky přejímáme ze stránek www.kontemplace.org, jejichž autorem je lektor kurzů kontemplativní modlitby Jan Šedivý. K nahlédnutí doporučujeme také jejich rozsáhlejší německou verzi http://www.schweigemeditation.de/.

Kontemplace je cesta do nitra ve stopách křesťanských mystiků. Pojem sám pochází z řeckého theoria, což znamená dívat se, nazírat. Pro Řeky byla kontemplace původně cestou k hlubšímu poznání. Cvičení spočívalo v tom, že se soustředili na něco nepředmětného a setrvali u toho, aby pronikli do hloubky bytí. Pro křesťany hlubší poznání vždy znamenalo hlubší poznání Boha. Contemplatio je latinským překladem slova theoria. Kontemplace se křesťanům stala cestou modlitby, která vede k hlubšímu poznání Boží skutečnosti ve vlastním nitru. Jejím vrcholem je sjednocení s Bohem (unio mystica).

Dnes je kontemplace praktikována také jako cesta rozvoje lidské osobnosti. Ve svém nitru se setkáváme s duchovní silou, která nás uzdravuje, proměňuje a vede k plné pravdě našeho života.

Plodnost kontemplace máme zakoušet v praxi našeho všedního života. Na něm se ukazuje, nakolik hloubka modlitby, vnitřní uvolnění a osvobození, radost, uzdravování ran minulosti a Boží přítomnost pronikají do každodenní reality.

Jan Šedivý

Gerhard Tersteegen

Přítomný okamžik buď vaším příbytkem

Na své pouti usilujte stále více,
bez rozvažování,
prostě a nevinně,
jako němé dítě obrátit se do sebe.
Nemyslete na budoucnost a neohlížejte se zpět;
obojí přináší neklid
a odporuje vašemu nynějšímu stavu.
Přítomný okamžik buď vaším příbytkem;
v něm nalézáme Boha a jeho vůli.

Zanechte komentář