Na prahu změn

16192Díky chřipce jsem konečně dočetla text W. Bridgese Na prahu změn (vydal Návrat domů, asi 2005), který mi v téhle chvíli přijde  inspirativní pro ty, kdo čelí nějaké nové životní situaci a připadají si momentálně dezorientovaní, zmatení, rozpačití a nechápou proč.

Nejde kupodivu o rychlokurs, jak se vrátit co nejdříve do klidu, ale spíš o knihu, která se snaží nabídnout možný vhled do mechanismů našeho vnitřního prožívání situace životní změny. Teprve pokud postřehneme, co se v nás odehrává, co případně skončilo, co už tu neodvolatelně není, můžeme učinit další životní krok.

Nemusí jít zrovna o životní tragédie: někdy stačí přijít za studiem či prací do velkoměsta, nebo naopak přestěhovat se po škole zpátky z města na venkov, partnerské tápání, nalézání a rozchody, nemoci, novopečené maminkovství, nebo návrat po pár letech hlavy plné sunarů, plín a nočního pláče dětí ke studiu či do práce, první samostatné bydlení, první zápasy o „moc“ a sebeurčení mezi manželi, nebo povýšení v zaměstnání… – aby člověk nabyl dojmu, že jde trochu nečekaně o cosi nad naše momentální síly a schopnosti se rozhodovat.

„Jen málokdo z nás se v každodenním shonu zastaví a uvažuje o rozbíhajících se vlnách změn, které postupně postupují náš život. Když se nám to přeci jen podaří, zjistíme, že i zdánlivě nevýznamné události nás mohou velice silně ovlivnit. Možná postřehneme, že matoucí a těžko pojmenovatelná bolest a úzkost, kterou prožíváme, vychází z příhod nebo situací, které odstartovaly proces změny. A změny mohou přinést naprosto nepředvídatelné konce něčeho zaběhaného. nebo nové začátky, jejichž konců nemůžeme v tuto chvíli ani dohlédnout…“

*   *   *

Pokud vám po dočtení knížka přijde slabší než jste čekali, nebo naopak máte  tipy na jinou literaturu, která by dle vašeho názoru prospěla i jiným lidem, budeme vám vděční.

-sd-


Zanechte komentář