Promítání u kamen

Dům Komunity Noe Holostřevy, 8. – 10. února 2008
Dobré filmy, dobří lidé, svařák a teplo od kamen….
Filmová hostina.

V nabídce mimo jiné bude:

Všechna jitra světa
(Alain Corneau) – Bolest nad předčasnou smrtí manželky přivádí violistu Sainte Colombea k tomu, že se zcela izoluje od společnosti. Žije odloučeně se svými dvěma dcerami a v bolestné samotě piluje svou hru. Film je mistrovsky inscenovaným portrétem francouzského barokního hudebníka ze 17. století.

Život je zázrak (Emir Kusturica) Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem. Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války. Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity.

Morgiana (Juraj Herz) – Krásná a neskonale laskavá dívka dlouho netuší, že její sestra, která jí závidí tělesný půvab, pravidelně chystá pomalu a nenápadně fungující jed. Studie až výstředně patologických vnitrorodinných vztahů. Výtečná herecká práce Ivy Janžurové, která ztvárnila obě hlavní role, se tak trochu ocitá ve stínu obrazové extravagance.

Den sedmý, osmá noc (Evald Schorm) – Nadčasová studie o lidské povaze, o povaze „malých českých lidí“ je tragickou fraškou, nabitou symboly, opírající se o biblická podobenství, absurdní drama a kafkovské vidění světa. Filmová metafora o tom, co dokáže panika strachu a úzkosti, když se zmocní lidí ve vesnici, kde se všichni znají… V pestré mozaice epizod, směřujících od komičnosti k tragédii, se představuje množství postav, zastupujících různorodé spektrum národa.

Strom na dřeváky (Ermanno Olmi) – Strom na dřeváky (1978) je tříhodinová kronika, v níž Ermanno Olmi (1931) v roli autora námětu, scénáristy, střihače, kameramana a režiséra skládá z nejnepatrnějších úlomků všedního života členů čtyř venkovských rodin mozaiku mytologizující epochu, která nenávratně zmizela právě tak, jako principy určující životy jejich příslušníků.

Spláchnutej (Sam Fell, David Bowers) – Když Shrek potkal Wallace s Gromitem, respektive když spojila své síly slavná animační studia – DreamWorks a Aardman, vznikla svěží animovaná komedie Spláchnutej, stojící na precizní americké počítačové animaci a okouzlujícím britském humoru, který je opravdu pro každého. Šance pro přítomné dospělé i nedospělé děti.

…a krátké animované filmy z festivalu Anifest

Začínáme v pátek ve 20.30, končíme v neděli po obědě.

Spojení:
Vlak: Plzeň – Svojšín, pak lokálka Holostřevy
Bus: Plzeň – Tachov, vystoupit Holostřevy
Auto: Dálnice Plzeň – Rozvadov, exit Benešovice, pak 2 km do Holostřev
S sebou: Karimatku a spacák, bačkůrky, vlastní snídaně a večeře.
Příspěvek na obědy, na svařák, na technické a personální zajištění: studenti 100,-, vydělávající 200,-Kč.

Těšíme se. Komunita Noe. (www.komunitanoe.cz)

Zanechte komentář