Jeden svět

jak zřejmě mnozí víte odjinud, v příštím týdnu proběhne festival Jeden svět, rádi bychom vás upozornili zejména na níže uvedené akce…

DEBATNÍ VEČERY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

V Malém sále Městské knihovny se po projekcích filmů uskuteční debaty s tvůrci filmů a s odborníky na dané téma. Projekce filmů začínají v 18.00 a 20.00. Debaty se konají vždy po projekci posledního snímku. Zúčastnit se jich mohou i diváci, kteří mají vstupenku pouze z prvního představení.

Čtvrtek 6. 3.
Politické vraždy v Rusku. Debata po projekci filmů Kauza Litviněnko a Dopis Anně.
Pátek 7. 3.Politický islám. Debatapo projekci filmů Jihad TV a Bloody Cartoons.
Sobota 8. 3.Ostrov nesvobody. Debata o Kubě po projekcích filmů Budovatelé ruin a Dámy v bílém.
Neděle 9. 3.Autokracie ve Střední Asii. Debata o současnosti středoasijských republik po projekci filmů Asyl, Mezi nebem a zemí a Ve stínu Proroka.
Pondělí 10. 3. – Mezinárodní spravedlnost. Debata k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu po projekci filmů Spravedlnost bez hranic, Miloševič u soudu a Za Dárfúr! Měli by být pachatelé genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů potrestáni? Mělo by se mezinárodní společenství angažovat, aby pachatelé těchto nejhorších zločinů neunikli spravedlnosti? Měla by Česká republika tyto snahy podporovat? Nad těmito a dalšími otázkami budou debatovat a na vaše dotazy zodpoví Essa Faal (Úřad prokurátora Mezinárodního trestního soudu), Petr Válek (Ministerstvo zahraničních věcí) a Jan Kratochvíl (Liga lidských práv).
Úterý 11. 3. Erik Tabery: Kde se lidem ztratila politika. Jaké jsou důsledky tzv. opoziční smlouvy? Je možné, že se bude podobný mocenský pakt opakovat? Po projekci filmu Vládneme, nerušit bude následovat veřejná debata o současné politice se zástupcem šéfredaktora týdeníku Respekt Erikem Tabery nazvana Kde se lidem ztratila politika. Debatu bude moderovat Jan Ruml.
Středa 12. 3. – Stíny srbské minulosti. Debata po projekci filmů Esma, Škorpioni a Miloševič u soudu.

DEBATNÍ VEČERY VE FRANCOUZSKÉM INSTITUTU

V kinosále Francouzského institutu se po projekcích filmů uskuteční debaty s tvůrci filmů a s odborníky na dané téma. Projekce filmů začínají v 18.00 a 20.30. Debaty se konají vždy po projekci posledního snímku s výjimkou pátku 7. 3., kdy debaty doprovodí obě projekce. Zúčastnit se jich mohou i diváci, kteří mají vstupenku pouze z prvního představení.

Čtvrtek 6. 3. – Modrá zelená planeta. Debata o ekologických výzvách současnosti po projekci filmů Na konci duhy a Globální pohoda.

Pátek 7. 3. – Den Tibetu a Barmy. Debatao Tibetupo filmu Bez mrknutí (18.00) a debata o současném stavu Barmy po projekci bloku filmů Modlitba za mír, sestřihu loňských demonstrací z produkce Democratic Voice of Burma a snímků začínajících barmských filmařů (20.30).

Sobota 8. 3. – Měnící se Čína. Debata po projekci filmů Zbyteční a Plavba po Jang C‘-ťiang.

Pondělí 10. 3. – Virus Free Generation. Debata o HIV/AIDS po projekci filmů Cesta za světlem a V pasti.

Úterý 11. 3. – Snášenliví – nesnášenliví. Debata o xenofobii a rasismu po projekci filmů I kdyby se provinila…, V Barkingu jsou všichni bílí, Nenávistné pozdravy z Ruska a Nazi Pop Stars.

PROMÍTÁNÍ A DISKUSE V PARLAMENTU

Úterý 11. 3. od 19:15 h

Festival Jeden svět se projekcí filmu Spravedlnost bez hranic pokusí přiblížit téma mezinárodní trestní spravedlnosti poslancům a senátorům Parlamentu. Tito budou v nejbližší době rozhodovat o přistoupení České republiky k Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Po projekci bude pro poslance, senátory a pozvané hosty následovat debata na téma mezinárodní trestní spravedlnosti a Mezinárodního trestního soudu. Na otázky poslanců a senátorů bude odpovídat JUDr. Ivana Janů (ústavní soudkyně a bývalá soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii).

DISKUSE V KINĚ PONREPO

Čtvrtek 13. 3. od 10:00 h

V kině Ponrepo se uskuteční panelová diskuse na téma Přístup cizinců na legální trh práce. Akce bude spojena s projekcí filmu Proč mají zůstat stranou a Žirafa v nesnázích. Diskusi pořádá Konzorcium nevládních organizací pracujících s migranty, o.s.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky.

Zanechte komentář