Boží přítomnost

 

Klemens Tillman

Co se mění, když si živě uvědomujeme, že žijeme v Boží přítomnosti? Jsou lidé, kteří Boží přítomnost vůbec neberou na vědomí. Jiní se začínají zajímat o věci víry a s toužebností hledajícího se ptají, kde je Bůh. Pro nás, kterým se dostalo milosti víry, jsou důležitější další tři způsoby chování. Pohled přítomného Boha pociťujeme jako uznání a účast, jako příznivé přijetí a samozřejmě také jako pochvalu. Zůstáváme sice u své činnosti, ale všechno děláme před Boží tváří. Ukazujeme mu své chování a přejeme si, aby je viděl. Ne z domýšlivosti, abychom se pochlubili, ale proto, že od něho se můžeme nadít správného ocenění, pravé míry, nutné opravy, pomoci a podnětu k nápravě, porozumění a příznivého přijetí. …

Neznamená to ovšem, že bychom měli na Boha myslet bez přestání, to by ani nebylo možné. Znamená to spíše asi takový pocit, jako když je s námi v pokoji otec nebo matka. Naše pozornost je upřena někam jinam: na dopis, který právě píšeme, na nějakou práci… Přitom jsme ale prostoupeni vjemem, že nejsme sami, že je tu někdo, kdo je dobrý, u koho se cítíme bezpečně. Tak nějak vnímá ten, kdo se naučil žít před Boží tváří. Nemyslí stále na Boha, ale v hloubi duše si stále uvědomuje, že ho vidí ten, který je velká láska. Dostává se mi přijetí od toho, kdo je mým Pánem a nejlepším Otcem. A pokud tento vjem někdy vyvane, dá se v modlitbě zase oživit.

Jsou v našem životě také okamžiky, kdy před Boží skutečností všechno ostatní bledne. Pak se obracíme k Bohu jako učedník z evangelia: „Chci jít za tebou, kamkoliv půjdeš.“ Podobně to cítil i Petr na hoře Tábor. A tak se chovají i ti, kteří se rozhodují pro duchovní povolání – nechají všechno stát a ležet a spěchají za Pánem. Tak to děláme i my, když se modlíme. Alespoň bychom měli – nechat všechno být a chtít jen jedno: hledat Boží tvář.

Je to to první, čemu bychom se měli naučit ve vztahu s Bohem: chovat se v souladu se skutečností, že Bůh je přítomen. A můžeme se to učit po celý život.

Z knihy K. Tillmana Duchovní rozhovor (Lípa 1991) vybrala a upravila -sd-

Zanechte komentář